IOMP Webinar: Radiation Biology Updates: From Low Doses to Ultra-high Dose Rates

Bij doses van meer dan 100 cGy worden duidelijke en consistente biologische effecten gerapporteerd, waarop de grenswaarden voor patiëntveiligheid en stralingsbescherming zijn gebaseerd. De effecten van lage doses worden echter nog steeds verkeerd begrepen. NCRP27 verzamelde relevante studies waarin biologische reacties werden gerapporteerd, ook al houden de effecten geen verband met elkaar.

Door de geringe reproduceerbaarheid kunnen de in de risicomodellen waargenomen effecten niet worden bepaald. De belangrijkste aanbeveling om de kennisbarrière te verhogen is het ontwerpen van specifieke experimenten bij lage doses om de (cell Surviving Fraction) SF-curves te reproduceren. DNA-mechanistische simulaties zijn een hulpmiddel om in silico experimenten uit te voeren onder verschillende doses en stralingsomstandigheden en te evalueren of deze aanzienlijke effecten hebben op de SF. Deze simulaties kunnen zelfs het waarschijnlijke en specifieke schadeherstelmechanisme onderscheiden door de schadelocatie te vergelijken met biochemische in vitro testen.

The state of ultra-high dose rate (FLASH) radiotherapy: the rapid developments of a rapid therapy

door Nolan Esplen (Ph D candidate), University of Victoria, Canada

De hernieuwde belangstelling voor het gebruik van ultrahoge dosis tempi (UHDR) bij bestralingstherapie (RT) is ingegeven door een groeiende hoeveelheid literatuur welke UHDR-bestraling, of "FLASH", ondersteunt als middel om de toxiciteit voor normaal weefsel te verminderen in vergelijking met bestraling met conventionele dosis tempi. De potentie voor betere resultaten voor het normale weefsel (d.w.z. het FLASH-effect), gekoppeld aan een iso-effectieve tumorcontrole en de mogelijkheid om de beweging van het doelwit te bevriezen, maakt FLASH tot een aantrekkelijke kandidaat om het therapeutische venster bij curatieve RT te verruimen. Hoewel sindsdien weefsel-besparende effecten zijn aangetoond bij verschillende diermodellen en bestralingsmodaliteiten (fotonen, elektronen, protonen), moeten de radiobiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan het FLASH-effect en de stralingsparameters die nodig zijn om dit effect reproduceerbaar op te wekken, nog worden opgehelderd. Voortdurend bijgewerkte kennis heeft aanleiding gegeven tot een aantal concurrerende of aanvullende mechanistische verklaringen en technologieën voor een toegankelijker levering en onderzoek van dit spannende grensgebied. In deze sessie zal een algemeen overzicht van FLASH radiobiologische concepten en toedieningstechnieken worden gepresenteerd.

Klik hier om je in te schrijven.

 

Toestemming plaatsen cookies

Deze website maakt gebruik van functionele, statistische en social media & overige cookies. Als u wilt aanpassen welke cookies en scripts gebruikt mogen worden, kunt u hieronder uw instellingen wijzigen.

Meer informatie is beschikbaar in de privacy- en cookiestatement.