Splitsing van de eindtermen voor de TMS meet & regeltechniek in de regeling basisveiligheidsnormen stralingsbescherming

Om de opleiding toezichthoudend medewerker stralingsbescherming TMS Meet- en Regeltechniek beter te laten aansluiten op de praktijk heeft een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de erkende opleidingsinstellingen een opzet gemaakt voor splitsing van de eindtermen in een variant voor toestellen en versnellers en een voor ingekapselde radioactieve bronnen.

De TMS is verantwoordelijk voor het stralingshygiënisch toezicht op de werkvloer en de opleiding voor een TMS is toepassingsgericht. In Rbs zijn eindtermen opgenomen voor 9 categorieën toepassingen. De TMS voor meet- en regeltoepassingen (TMS M&R) is daar een van. In de praktijk werd echter een relatief korte en toegespitste stralingsbeschermingsopleiding voor personen die als TMS voor uitsluitend röntgenapparatuur met gering risico fungeren gemist. Dit omdat de huidige eindtermen voor de TMS M&R daarvoor relatief te zwaar zijn. De huidige opleiding legt namelijk de nadruk op kennis over ingekapselde radioactieve bronnen terwijl deze kennis niet noodzakelijk is voor toezicht waarbij alleen met röntgenapparatuur met gering risico wordt gewerkt.

Deze wijziging van de Rbs is ondertekend door de staatssecretaris en is 23 augustus gepubliceerd. De wijziging zal 24 augustus inwerkingtreden. Staatscourant 2022, 18442 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen officielebekendmakingen.nl)

Toestemming plaatsen cookies

Deze website maakt gebruik van functionele, statistische en social media & overige cookies. Als u wilt aanpassen welke cookies en scripts gebruikt mogen worden, kunt u hieronder uw instellingen wijzigen.

Meer informatie is beschikbaar in de privacy- en cookiestatement.