RIVM-onderzoek Potentiële stralingsbelasting na het overlijden van patiënten behandeld met radioactieve stoffen

Er zijn op dit moment nieuwe ontwikkelingen binnen de nucleaire geneeskunde. Er worden nieuwe behandelingen met radioactieve stoffen ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld met lutetium-177. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben door het RIVM onderzoek laten doen naar de risico's voor medewerkers, de omgeving en het milieu die kunnen optreden als een persoon die behandeld is met deze radioactieve stoffen overlijdt.

Het onderzoek van het RIVM laat zien dat de gevolgen van naasten, artsen en medewerkers in de uitvaartbranche en leden van de bevolking beneden de betreffende limieten blijven. Wel is er een mogelijke overschrijding van de oppervlaktewater- en bodemlimieten bij uitstrooien van de as. Bovendien overschrijdt de handdosis van medewerkers bij sommige nucleaire behandelingen de limiet. Het dragen van handschoenen veroorzaakt in veel gevallen de handdosis die medewerkers kunnen lopen op het werken met de as. Voor beide gevallen geldt dat het gaat om een ​​worst-case scenario. Zie voor het onderzoeksrapport van de website van het RIVM ( https://www.rivm.nl/publicaties/potentiele-stralingsbelasting-na-overlijden-van-patienten-behandeld-met-radioactieve ).

Toestemming plaatsen cookies

Deze website maakt gebruik van functionele, statistische en social media & overige cookies. Als u wilt aanpassen welke cookies en scripts gebruikt mogen worden, kunt u hieronder uw instellingen wijzigen.

Meer informatie is beschikbaar in de privacy- en cookiestatement.